شبکه دانش / بازار سرمایه

صندوق سرمایه گذاری طلا

  • ۳۰ فروردین ۱۴۰۱
  • ۱۹۶
  • ۰۳

 صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا، بین ۷۰ تا ۹۰ درصد دارایی‌های خود را به گواهی سپرده کالایی سکه طلا و اوراق مشتقه مبتنی بر سکه طلا اختصاص می‌دهند. مابقی دارایی‌ها به اوراق درامد ثابت اختصاص داده می‌شود. این صندوق‌ها از نوع مشترک و قابل معامله در بورس کالا هستند.

فعالیت اصلی این صندوق‌ها، سرمایه‌گذاری در گواهی سپرده سکه طلا است که به ‌عنوان دارایی پایه صندوق در نظر گرفته می‌شود؛ بنابراین بازدهی صندوق، به بازدهی سکه طلا بستگی دارد و بخش عمده منابع صندوق، صرف خرید گواهی سپرده سکه طلا می‌شود. بخشی از منابع صندوق نیز در بازار مشتقه سکه طلای بورس کالا، از جمله معاملات آتی و قراردادهای اختیار معامله سکه طلا، سرمایه‌گذاری می‌شود.

صندوق‌های طلا مزایای بسیاری دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است:

رفع مشکلات خرید فیزیکی طلا: مشکلاتی از جمله سرقت و تقلب، حمل کردن، نگهداری و احتمال کلاه‌برداری با استفاده از صندوق‌های طلا از بین خواهند رفت.

کاهش کارمزد: کارمزد معاملات فیزیکی طلا در حدود ۱ تا ۲ درصد است، اما برای صندوق‌های طلا این مبلغ به ۰.۱۵ درصد می‌رسد.

خرید و فروش آسان: برای معامله این صندوق‌ها نیازی به مراجعه حضوری نیست و به سادگی، از طریق سامانه معاملاتی آنلاین، می‌توان خرید و فروش را انجام داد.

نقد شوندگی: فلز طلا با توجه به ارزش بالایی که دارد، به راحتی نقد می‌شود. همچنین بیشتر صندوق‌ها بازارگردان دارند. این رکن، تناسب را میان عرضه و تقاضا برقرار می‌کند و مانع از تشکیل صف‌های خرید و فروش سنگین می‌شود.

نبود محدودیت در مبلغ سرمایه‌گذاری: در صندوق‌های می‌توان به میزان دلخواه خرید انجام داد و تنها باید حداقل به سقف مجاز معاملات بورس (حداقل ۵۰۰ هزار تومان) برسد، اما برای خرید فیزیکی یک سکه طلا، باید چندین میلیون پرداخت نمود.

مدیریت حرفه‌ای: وجود تیم مدیریت متخصص و حرفه‌ای، باعث می‌شود تا به جای خرید فیزیکی و تصمیمات فردی، اختیار معامله خود را به دست این افراد سپرد و ریسک سرمایه‌گذاری را کاهش دهید. از طرفی در زمان‌های رکود با عوض کردن ترکیب دارایی از زیان نیز تا حد قابل توجهی جلوگیری می‌شود.


 تنها ریسک موجود در این صندوق‌ها، نوسانات قیمت طلا است که البته با توجه به مدیریت حرفه‌ای و کارشناسانه در صندوق‌ها، ریسک سرمایه‌گذاری در صندوق طلا به ‌مراتب پایین‌تر از بازار آزاد و سنتی خواهد بود.بازار طلا همواره در بلندمدت سودده بوده است اما در کوتاه‌مدت، ریسک کاهش قیمت وجود دارد. طبیعتا اگر قصد سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت داشته باشید، این ریسک متوجه صندوق‌های طلا نیز خواهد شد.

تأثیر قیمت اونس جهانی طلا و نرخ دلار بر صندوق سرمایه گذاری طلا

قیمت‌گذاری سکه طلا به دو پارامتر نرخ دلار و قیمت اونس طلای جهانی وابسته است. می‌توان گفت با سرمایه‌گذاری در صندوق طلا به‌صورت غیرمستقیم بر نرخ ارز و طلای جهانی سرمایه‌گذاری صورت گرفته است.
رابطه بین بازار ارز و بازار طلا رابطه‌ دوطرفه است. گاهی اوقات تحولات بازار ارز روی بازار طلا نیز تأثیر می‌گذارد. همچنین گاهی اوقات نوسانات بازار طلا می‌تواند بازار ارز را تحت تأثیر قرار دهد؛ یعنی هرکدام از این بازارها می‌توانند نقش پیشرو و پیرو را بازی کنند.
علت این مسئله، این است که طلا در بازارهای جهانی به دلار آمریکا ارزش‌گذاری می‌شود و با بالا رفتن ارزش دلار، قیمت طلا برای کسانی که با دیگر ارزها قصد خرید دارند، گران می‌شود؛ درنتیجه از تقاضای آن کاسته می‌شود و کاهش تقاضا، کاهش قیمت را به دنبال دارد. عکس این موضوع نیز صادق است؛ یعنی کاهش ارزش دلار موجب کاهش قیمت طلا برای خریدارانی است که با ارزی غیر از دلار قصد خرید دارند؛ درنتیجه تقاضا بالا رفته و موجب افزایش قیمت می‌شود.

 

نظر شما